Lymfaterapia

Hoidon tavoitteet
Lymfaterapiahoidon tavoitteena on vähentää turvotusta kudoksissa.

Hoidon kohteet
Lymfaterapialla voidaan hoitaa esim. rintasyövän, naisten vatsan alueen suurten leikkausten, eturauhassyöpien sekä synnynnäisten lymfa-ödeemaa sairastavien potilaiden liiallista nestekertymää. Säärihaavojen hoidossa lymfaterapialla on suuri merkitys koska lymfaterapia nopeuttaa ihon paranemisprosessia.


Menetelmä
Lymfaterapia on käsin tehtävä imusuonten pumppausmenetelmä. Siinä terapeutin kädet liikkuvat spiraalimaisesti kiertävinä pumppausliikkeinä asiakkaan iholla. Kosketus on kevyesti painelevaa, imusuonten suuntaan ja lymfan oman kulun mukaisesti tapahtuvaa. Liikkeet ja otteet ovat hitaita ja toistuvat rytmikkäästi yksitoikkoisina.

Hoito
Lymfan pumppaus vaikuttaa vegetatiiviseen hermostoon ja siinä parasympaattisen osaan, joka sallii levon, unen ja voimien palautumisen. Lymfaterapia sisältää manuaalisen tekniikan lisäksi esimerkiksi raajojen osalta sidontaa joka edesauttaa lymfanesteen kulkeutumista. Lisäksi käytössä on lymfakinesio -teippaus jolla voidaan vaikuttaa erittäin hankaliinkin turvotuskohtiin.

Historia
Menetelmän kehittivät 1930-luvulla tanskalainen biologian tohtori Emil Vodder ja hänen puolisonsa Estrid. He myös järjestivät Suomen ensimmäisen kurssin vuonna 1958.